вторник, 31 май 2011 г.

КРАЯ НА УЧЕБНАТА ГОДИНА

 
Един родител  ме питаше дали е правилно за края на учебната година да направи подарък  на детето си. От една страна, той смяташе, че това е правилно, като по този начин ще поощри детето си, а от друга страна се колебаеше, тъй като не знаеше дали детето няма да свикне да мисли, че трябва да получава подаръци за един труд, който всъщност е негово задължение.
Много се колебаех как да отговоря, тъй като  във възпитанието всичко е индивидуално и всичко опира до мярата. Но да си спомним отново какво казва един от главните герой в романа на Достоевски „Братя Карамазови”, Алексий:”На вас ви говорят много за вашето възпитание, а пък един такъв красив, свят спомен, запазен от детинство, може би е най-доброто възпитание.Ако насъберем много такива спомени в живота, човек е спасен за цял живот.”
За съжаление  днес много малко родители  мислят по-подобен начин.  Обикновено се подярява някакъв подарък, който не рядко е и  много скъп или пък се организира скъпо детско парти. Скоро присъствувах на такова парти. От силната музика, многото хора и свръхвъзбудата, героят на вечерта се разплака от умора и…заспа сред гостите.
Всяка играчка или друг предмет  детето няма да си спомня, но ако организирате някакво прекрасно и интимно преживяване, може би ще му остане за цял живот.  Нека помним, че за разлика от нас, възрастните, които често предпочитаме шумни компании, децата най-вече се впечатляват  от  преживявания, в които са участвали  заедно с нас, в които заедно сме преживявали или откривали нови неща. Дори често обкръжението на другите хора може да попречи на тази интимност.
От друга страна, за да  лекуваме децата от техния егоизъм и  конкуренция с  другите деца -кой какво е получил за завършването на учебната година,можем да им подарим някакво необичайно преживяване, като дори можем да поканим  и техни приятели. Доброто и интересно преживяване не е нужно да бъде скъпо и луксозно. Луксът е нещо ,от което децата се нуждаят на последно място, ако ние не сме им показали, че това е нещо важно.
Един родител беше поканил  своя син и негови приятели  на разходка на Витоша. В един момент сядат да отпочинат и да хапнат под едно дърво, а  той “уж” случайно изкопава една бутилка шампанско закопано близо до дървото. Ето вижте, този родител се е погрижил преди това да помисли как да направи празника на детето си, а след това специално да отиде на Витоша, да намери  подходящо дърво, под което да закопае бутилката. Празник, който дори не струва скъпо, но децата  често си спомняха и говореха за това преживяване.. Оше повече, че той се отнесе към тях като големи – пиха  заедно шампанско. Пък и вярвам, че момчето се гордееше със своя баща, който е по-различен от другите бащих - просто защото е мислил повече за него и неговите приятели, как да ги зарадва и изненада.



Няма коментари:

Публикуване на коментар