сряда, 10 август 2011 г.

Какво видях и какво разбрах в лагера

Публикувах този материал в отговор на един цитат:"Когато забележите и най-малкия признак на апатия или липса на ентусиазъм спрямо ближните, бъдете нащрек! Единственият начин да се предпазим от това заболяване е, като осъзнаем, че душата страда, при това страда много, когато я принуждаваме да живее повърхностно. Душата обича красивите и дълбоки неща..."

Паулу Коелю
 

 

Какво видях и какво разбрах в лагера



Варлам  Шаламов (1907–1982) е руски писател, изкарал 20 години в комунистическите  лагери, 17 от които в Колима*. Шаламов често бива сравняван със Солженицин, въпреки по-правилно е сравнението с Данте. Разликата между тях е в това, че Данте е измислил своя ад, а Варлам Шаламов е минал през него, за да ни опише след това адското битие – ясно, точно и във всичките му всекидневно-омерзителни детайли. Това, което е направил Шаламов, е почти извън границите на човешките възможности – този човек не само е оцелял след 17 години Колима, но и е намерил сили и желание да пише след излизането си от ада. Есето «Какво видях и какво разбрах в лагера» сумира в обобщен вид знанията, получени чрез нечовешки опит, а също и една уникална жизнена философия: пределно сурова, лишена от каквито и да било надежди и илюзии за човешката природа. Да четеш Шаламов е тежко занимание. И все пак трябва да го вършим – най-малкото за да не допуснем повтарянето на този ад.


***
Необикновената  крехкост на човешката култура, цивилизация. Човекът става звяр след три седмици  тежък труд, студ, глад и малтретиране.

***
Главното средство за разрушаване  на личността е студът. В централноазиатските  лагери хората навярно са издържали повече – там е било по-топло.

***
Разбрах, че приятелството, другарството никога не възниква в трудни, ама  наистина трудни – там, където животът  е на карта – условия. Приятелството  се заражда в условия, които са трудни, но поносими (в болницата, а не в мината).

***
Разбрах, че чувството, което се запазва  най-дълго в човека, е злобата. Месото, останало върху костите на гладния човек, стига само за поддържане на злобата – нищо друго вече няма за него значение.

***
Разбрах разликата между затвора, който укрепва характера, и лагера, който разрушава човешката душа.

***
Разбрах, че Сталин е удържал своите «победи» само защото е убивал невинни  хора – една истинска организация, десет пъти по-малобройна, но истинска, щеше да го помете за два дни.

***
Разбрах, че човекът е станал човек, защото е физически по-як, по-жилав  от всяко животно – никой кон  не издържа работата в Крайния  Север.

***
Видях, че единствените хора, които  успяваха да запазят поне нещо човешко  в условията на глад и издевателства, бяха вярващите – почти всички сектанти и по-голямата част от поповете.

***
Най-лесно, първи се разлагаха партийните кадри, военните.

***
Видях какъв убедителен аргумент за интелектуалеца може да бъде най-обикновената курва.

***
Че народът различава началниците по силата на техния удар, по това, колко стръвно бият.

***
Че боят като аргумент е почти  неотразим (метод № 3).

***
Научих истината за това, как са били подготвяни мистериозните публични процеси, от самите майстори на тези работи.

***
Разбрах защо затворниците научават политическите  новини (за нечий арест и т. н.) по-бързо от хората, които са на свобода.

***
Разбрах, че злобата може да ти дава сили да живееш.

***
Също и равнодушието.

***
Разбрах, че не надеждата е това, което крепи човека – в лагера няма никаква надежда, нито волята – каква ти воля, а инстинктът, чувството за самосъхранение – досущ като при дървото, камъка, животното.

***
Гордея се, че още в самото начало, още през 1937 г. реших, че никога няма да стана бригадир, ако решенията ми могат да доведат до смъртта на друг човек, – ако волята ми трябва да служи на началството, тормозейки другите хора, също такива затворници като мен.

***
В тази велика проверка и физическите, и духовните ми сили се оказаха по-крепки, отколкото си мислех, и аз се гордея, че никого не предадох, че никому не донесох смърт или увеличаване на срока, че никога не написах нито един донос.

***
Гордея се, че през всичките години до 1955 г. не написах нито една молба  за помилване.

***
Видях с очите си тъй наречената амнистия на Берия – имаше какво  да се види.

***
Видях, че жените са по-почтени, по-всеотдайни от мъжете – в Колима нямаше случай съпругът да пристигне в лагера, за да прибере жена си. А жените го правеха, имаше много такива (Фаина Рабинович, жената на Кривошей) (вж. очерка «Зеленият прокурор», Събр. съч., т. 1, с. 531–571).

***
Видях удивителни северни семейства (съжителства на свободни хора и  бивши затворници) с писма до техните  «законни» мъже и жени и т. н.

***
Видях «първите съветски Рокфелеровци», нелегалните милионери, слушах изповедите им.

***
Видях каторжниците, а също и многобройните  «контингенти» «Д», «Б» и т. н., «Берлаг».

***
Разбрах, че можеш да се домогнеш до много неща – да те сложат в болница, да те прехвърлят на друга работа, – но само ако рискуваш живота си, излагайки се на заплахата от побой, леден карцер. Видях леден карцер, изсечен в скалата, и сам прекарах в него една нощ.

***
Опиянението от властта, от свободата  да убиваш, е голямо – от големите шефове до редовите надзиратели с оръжие (Серошапка) (Вж. разказа «Ягоди», Събр. съч., т. 1, с. 54–56, и др. подобни).

***
Разбрах, че светът се дели не на добри  и лоши хора, а на страхливци и  нестрахливци. 95 % от страхливците са способни дори при слаба заплаха да вършат всякакви пакости, неописуеми подлости.

***
Убеден съм, че лагерът – всичко в него – е отрицателна школа, че дори и час не можеш да прекараш в него – това е час на поквара  и разруха. Никому никога нищо добро  лагерът не е дал и не може да даде. Той действа разрушително на всички – и на затворниците, и на свободните.

***
Във всяка област имаше лагери, към  всяко голямо строителство. Милиони, десетки милиони затворници.

***
Репресиите засегнаха не само върхушката, но и всеки слой на обществото – във всяко село, всеки завод, всяко семейство е имало я роднини, я познати репресирани.

***
За най-добро време в моя  живот смятам месеците, прекарани  в килията на Бутирския затвор, където успявах да поддържам духа на слабите и където всички се изказваха свободно.

***
Научих се да «планирам» живота си един ден напред, не повече.

***
Разбрах, че криминалните не са хора.

***
Че в лагерите няма никакви престъпници, че там лежат хора, които вчера  са били (и утре ще бъдат) до теб, които са хванати, докато са били в границите на закона, а не извън тях.

***
Разбрах колко страшно нещо е  самолюбието на момчето, младежа: «по-добре  да открадна, отколкото да помоля». Самохвалството и това чувство хвърлят  момчетата на дъното.

***
Жените не играеха особена роля в моя живот – лагерът е  причината за това.

***
Че познаването на хората е безполезно, та нали не мога да променя поведението  си спрямо никой мерзавец.

***
Последните в редицата са мразени  от всички – и от конвойните войници, и от лагерниците, – изоставащите, болните, слабите, онези, които не могат да тичат на студа.

***
Разбрах какво нещо е властта  и какво нещо е човекът с  пушка.

***
Че мащабите са изкривени и че това е най-характерната черта на лагера.

***
Че преминаването от състоянието  на затворник в състояние на свободен човек е много трудно, почти  невъзможно без продължителна амортизация.

***
Че писателят трябва да бъде като чужденец спрямо нещата, които описва, а ако познава добре своя материал, той ще пише така, че никой няма да го разбере.

 * Колима –  област в североизточен Сибир,  известна по Сталиново време  с многобройните си лагери  от системата ГУЛАГ, в които  се е добивало злато. Съчетанието от полярен климат и тежък, мъчителен труд е превърнало Колима в екстремна форма на съветската лагерна система – наричали са я «северния Аушвиц» и «белия крематориум». «Колима» за руснаците звучи горе-долу като «Белене» за българите. – Бел. прев.

Превод от руски: Андрей Романов







 Разликата между двамата е подобна на тази между Фройд и Виктор Франкъл: единият разсъждава за страданието от кушетката, а другият - от лагера на смъртта.Паулу Коелю не познава човешката природа,той медитира върху тази тема.

Няма коментари:

Публикуване на коментар