сряда, 30 март 2011 г.

Double bind и double time

от Nataliy Borislavova на 30 март 2011 г. в 10:46
 http://www.dnevnik.bg/sviat/2011/03/26/1065699_iaponskata_mafiia_se_vkljuchi_s_pomoshti_za/
Когато прочетох това съобщение, в мен се породиха следните мисли:На психологически език това се нарича double bind. Как е възможно  от една страна групи от хора, общества да се борят срещу мафията, а от друга – да се възползват от нейните услуги, и да я поощряват. Едно такова послание какво може да породи в съзнанието на  човека? Double bind.
Double bind означава емоционално изтощителна дилема в съобщение, насочено към отделен човек/или група/, което съдържа две или повече от две противоречиви послания, и в което едно послание отрича другите.Това създава ситуация ,при която един успешен отговор на едното послание води до неотговор на другото.
Double bind възниква, когато лицето не може да се изправи пред дилемата, която е вътре в съобщението, не може да я разреши, или се отказва.
Double bind е теория, която за пръв път е описана от Грегъри Бейсън и колегите му през 1950.
Double bind често се използва като форма на управление,т.е без да се налага открита принуда, използва се за объркване, тъй като трудно може да се даде еднозначен отговор по даден казус.
Double bind са често съобщения, в които с думи се казва едно, а езикът на тялото казва нещо противоположно.
Според Бейсън шизофренното мислене не е задължително вродено психично разстройство, а объркване на мисленето,  често причинено от double bind послания  - чести и постоянни още от детството. Напр. един много елементарен казус: казваш на детето ти, че е лошо да се пуши, дори го наказваш, а ти самият пушиш. В случая как можем да кажем, че действията на мафията са лоши, престъпни, когато тя върши дела на благотворителност. Детето не може да реши тази дилема и постепенно бяга в света на измамни системи, или в болестта. Все повече специалисти смятат, че аутистичното поведение, дислексията  са форма на бягство от double bind посланията в съвремения свят.
В контекста на Дзен-будиската традиция double bind се използва като лечебно средство, според философа и теолога  Alan Watts. Една от най-известните техники използвани от  Zen master се нарича Koan, в която мастерът задава на своите ученици въпрос,напр. “Покажи ми звука от пляскането с една ръка”, и те трябва в търсенето на този отговор да използват цялата си умствена енергия  и всички способи за медитация.
Не съм специалист по дзен-будизъм, нито в техниките на бой с рапира, но съвсем асоциативно ми дойде и един друг термин double time.
 Дабъл-таймът е техника, при която със защита едновременно се и напада, тоест оръжието ти устоява на атаката и едновременно с това успява да се промуши така, че острието ти да сочи незащитения врат на противника.

Дали когато постоянно не използваме  doble bind послания, тяхното острие не наранява най-незащитения – децата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар