събота, 19 март 2011 г.

“Днешният проблем обаче не е с книгите, а с обучението...Не е достатъчно само да се научим да пишем готови отговори. Те могат да бъдат точни и правилни до съвършенство. Трябва да разрешаваме проблемите като мислим чрез отговорите, а не само като рецитираме формули – колкото и те да са свещени и прецизни. Вижте търсещия човек! Той знае формулата, но не успява да я свърже с нейните екзистенциални основания. Нашият “Символ на вярата” е най-точната формула, но  колко често ние я рецитираме без убеждение? Сме ли способни да я свържем с нашите най-съществени духовни нужди?  Колко много православни са се лишили от “Символа”, тъй като той е престанал да има за тях каквато и да било непосредствена духовна сила? “Символът” е изпълнен с вечната и любяща Истина; той е вечен ключ към тревогите на хората, но той се нуждае от тълкувание. В противен случай няма да знаем как да поставим ключа в бравата.
             Това, за което нашето поколение жадува, и  особено в нашата страна, е един действителен подем на богословието – подем на живото богословие. Този подем би отворил за нас пътя към онази Истина, която може да бъде открита единствено в Св. Писание, в Преданието на Църквата и в нейния литургичен живот. Тази Истина обаче е затворена за нашето невежество и пренебрежение. Днес повече от всякога се нуждаем точно от една  “духовна банда луди глави”, които да възпламенят умовете и сърцата ни с огъня на любящото познание за Бога и за Спасителя Иисус Христос. Бог ни зове – в нашето поколение – да бъдем Негови свидетели и посланици.Как могат да вярват хора, които не чуват зовящото ги Слово? Така че, дори да сме хора с нечисти устни нека отговорим на Божия призив и огънят на Светия  Дух ще ни очисти за служба на Словото.”

“Творение и изкупление” протойерей Георги Флоровски, София, 2008

2 коментара:

  1. Къде е тази “духовна банда луди глави”? Днешните духовни водачи не могат да познаят Истината, защото в тяхната “религиозна толерантност” отстъпват от “Символа”.” Той е престанал да има за тях каквато и да било непосредствена духовна сила “ , и поради тази причина те не могат да отговорят и на “тревогите на хората”.

    ОтговорИзтриване
  2. За да неизгубим съвсем надежда, че няма водачи, които да служат на Словото, предлагам следната проповед
    http://bulgarian-orthodox-church.org/ef/sermons/2010-04-2-velikipetak.pdf
    Проповед на Велики петък. Това е проповед за смисъла на човешкия живот и неговия център.

    ОтговорИзтриване