вторник, 19 юли 2011 г.

Психологът Соня Сачдева: „Светът е пълен със святи грешници и греховни светци"

          Текстът, от който е взето заглавието  е: http://www.cao.bg/?article=5576091&pages=0&category=1
  Тези изследвания  говорят за три неща: първо, колко объркан е в разбирането за себе си и околните  днешният човек; второ, колко далеч е от извора, че дори не знае пътя към него; трето, трогателно търсещ е западният човек, стремящ се да бъде прецизен в науката и изследванията
            А, всъщност, до това, до което достигат тези учени е простата притча от Евангелието за “Митаря и фарисея”. На гордите, т.е тези, които се мислят за добри, Господ се противи, а на смирените,т.е тези, които се мислят за грешници, дава благодат.Защо е така? За да не помислим, че доброто, което имаме е от нас. По време на светата Литургия, когато се издигат и принасят светите дарове ,свещеникът произнася следните слова „Твоя от Твоих Тебе приносяще о всех и за вся” – „Тези Твои дарове от всичко, което е Твое, принасяме на Тебе за всички и заради всичко” . Центърът на  Св. Литуртия е принасянето на безкръвната жертва, когато се произнасят тези слова . И всичко това е установено още  4 век, когато във всички църкви по цялата вселена се е отслужвала  св. Литуртия по един и същ начин. Ето това е изворът, към който  много съвременни хора са загубили пътя.
            Тези думи от св. Литуртия  би трябвало да се превърнат в дълбок смисъл на нашето съществуване.  Господ  чака само нашето съизволение, а Божествените енергии, т.е Благодатта  е това , което ни подтиква, което ни съдейства да извършим добри дела. Всеки помисъл за доброто, което сме извършили, осквернява нашата жертва.

Няма коментари:

Публикуване на коментар