вторник, 19 юли 2011 г.

Съвършеното милосърдие

 
Св. Николай Велимирович
            Нищо не прави  човека така немилосърден, както увереността, че никой не е милостив към него.Хората остават немилосърдни очаквайки, че другите първи ще проявят милосърдие. Ако Бог пръв не е проявил милосърдие, то светът едва ли щеше да познае дори самата дума милосърдие.
            Милосърдието е дар, който веднага произвежда искра. В този миг милващата Божия ръка се чувства и от двамата – и от даващият и от вземащият. Милосърдието е повече от жалост. Милосърдието е повече от това да простиш обидата. Прошката е половината път към Бога, милосърдието – втората половина.
            Милосърдието е повече от Закона. Затова децата от рано трябва да се обучават да познаят сладостта на милосърдието.
            Милосърдните хора не съгрешват пред Закона. А може да си изпълнил целия Закон, но да се лишиш от венеца на славата, приготвен за милосърдните.
            Главното за нашето спасение е да не бъдеш никому враг, а не да нямаш нито един враг. Ако сте на хората приятел, то без да съзнават вашите врагове ще ви помагат за вашето спасение.
             Важно е, когато правим добро на врага си ,    не да мислим да го обърнем в наш приятел, а да не погуби душата си от ненавист към нас.

Няма коментари:

Публикуване на коментар