събота, 10 септември 2011 г.

ПОУЧЕНИЕ ОТ ЖИТИЕТО НА СВ. БЕНЕДИКТ НУРСИЙСКИ


            Св. Григорий Двоеслов написва житието на св. Бенедикт Нурсийски.
.
            В житието на св. Бенедикт има една поучителна история:
            ”В същата страна живеели две девици от знатен род. Те дали обет да пазят девство и живеели в постоянен пост. Но живеейки в чистота, в същото време те не обуздавали езика си и често осъждали, злословили и укорявали другите. Като узнал това св. Бенедикт наредил да им кажат:
                        – Обуздайте езика си! В противен случай ще ви отлъча от Божественото причастие!
            Но те не изоставили своето неразумие и дори нищо не отговорили на отеческото наставление на преподобния. Няколко дена след това тези две девици умрели и били погребани в църквата. Те били опазили чисто девството си, но въпреки това – по време на Божествената литургия, когато дяконът призовавал оглашените/ които не можели да се причастяват/ да излязат от Църквата – тогава някои от присъстващите видели как двете девици станали от ковчезите си и излезли от църквата, тъй като не можели да останат тук по време на светата Литургия. И това се случвало по време на всяка Божествена литургия. Когато свети Бенедикт узнал, той се съжалил над тях. Като взел една просфора, той заповядал да я отнесат в църквата и да я принесат като света жертва за душите на тези девици. И след като жертвата била принесена, вече никой не ги видял да излизат някога от църквата. Тогава всички повярвали, че чрез светото Тайнство и благодарение на молитвите на преподобния, девиците били простени от Господа.”



Коментар:Четенето на жития би трябвало да бъде насъщният хляб на християнина. На първо място - литургичен живот, на второ - четене на жития. Св. Серафим Соболев / дядо владика Серафим/ е прочел над 30 пъти житията на светците.Ако не се стремим да живеем според тях - нямаме страх Божий, и тогава за какво християнство става дума.
Святитель Григорий Великий, Двоеслов, папа Римский
St. Gregory the Great (the Dialogist) (Gregorius Magnus) е живял  В VI век - 540—604 година, много преди разделението на Църквата

Няма коментари:

Публикуване на коментар