понеделник, 7 ноември 2011 г.

Човек е собственост на Всеблагия Бог


            И така, чия собственост са хората? Този, който реши този въпрос, лесно ще реши и въпроса за човешката собственост – както пътниците, когато разчистят  пътя от големия камък, после по-лесто разчистват дребните камъчета и листата.
            Когато хората решават този въпрос без Бога, без Иисуса Христа, както са го решавали хилядолетия, стигат до два отговора. Първият – хората са собственост на зли духовни сили, който се крият зад природата и  под маската на природа; вторият – човек  е собственост на самата  природа, която го е  създала, държи го за известно време в качеството на мебел сред другите мебели, и в края на крайщата го изхвърля като непотребен, и  разрушава. От сътворението на света всички човешки умувания, в които няма и капка от ума Христов, имат само две решения на този въпрос, чия собственост е  човекът.
            В отговор на този въпрос Христос казва: Човекът е собственост на Всеблагия Бог. И той се явява собственост , но не като всяка друга собственост, но като свободно и разумно същество, като син Божий. Решението на този въпрос е дошло не от някакъв философ, живял някога, защото в такъв случай не бихме му повярвали; това е отговор на Очевидец, дошъл при хората от самата триединна сърцевина на  битието и живота, разпростираща живота по всички светове.Затова ние вярваме на този отговор, и само него приемаме за истинен и спасителен. Ще бъде по-точно да кажем, че това  не  отговор,  а свидетелство на Очевидец.   
                                                                                                         Св. Николай Велимирович


Няма коментари:

Публикуване на коментар